top of page

טיפול שיניים לילדים

מומלץ להגיע לביקור אצל רופא השיניים כבר עם בקיעת השן החלבית הראשונה. בבדיקה זו יכיר הילד את המרפאה והצוות. כמו כן, תבוצע גם בדיקה כללית, הסבר על צחצוח שיניים נכון והרגלי תזונה.

ממתי ילדים צריכים לצחצח שיניים?

כדאי להתחיל בהקניית הרגל צחצוח השיניים כבר עם בקיעת השן החלבית הראשונה. יש להקפיד על צחצוח פעמיים ביום – בבוקר (לאחר ארוחת הבוקר) ובערב לפני השינה. יש להשתמש במברשת שיניים ייעודית עם ראש קטן ורך עם מעט משחת שיניים (כרבע גודל של אפונה). מומלץ לא לתת לילד לשתות חלב או את תחליפיו השונים לאחר הצחצוח. משקאות אלו מכילים סוכרים העלולים לעודד התפתחות עששת.

מה משפיע על התפתחות ”חורים” בשיניים אצל ילדים?

מזון עשיר בסוכר, חוסר צחצוח, נוכחות חיידקים ופקטור הזמן - הם הגורמים המשפיעים ביותר על היווצרותם של "חורים" או במונח המקצועי - עששת בשיניים.

מבחינת המזון - יש לשים לב למה אוכלים ובאיזו תדירות. חשוב להרגיל את הילד כבר מגיל צעיר להימנע ממזונות עשירים בסוכר. מומלץ להימנע משתייה מתוקה ומשתיה מבקבוק לתינוקות (חלב אם, פורמולה), שכן פעולה זו עלולה לגרום ל"עששת בקבוק" (נוזלים הכוללים חלב, חלב אם, פורמולה

כמו כן, מומלץ להפחית בתדירות בה מתבצעת צריכת מוצרים עשירים בסוכר. ככל שהמזון יהיה דביק יותר (כגון: סוכריות גומי, חטיפים מלוחים ועוד) הוא מעלה את הסיכון לחורים, שכן הוא נצמד לשן וגורם לנזק רב. במידה והילד מתעקש לאכול ממתקים, עדיף לצרוך אותם פעם אחת ביום, צמוד לארוחה עיקרית (כקינוח) ולא לחלק למספר מנות קטנות לאורך היום.

מדוע יש להשתמש בפלואור?

הפלואור הינו חומר יעיל שעוזר למנוע היווצרות של "חורים בשיניים". הפלואור נספג בשכבה החיצונית של השן (האמייל) ולמעשה מחזק ומייצב את המבנה הגבישי שלה, ובכך מקשה על החיידקים ותוצריהם החומציים לפרק את האמייל.

השן יכולה לקבל את הפלואור במספר דרכים:

 משחת השיניים

 שימוש במי פה על בסיס יומי

 מי שתייה (באזורים מסוימים בארץ)

במרפאת השיניים –הרופא או השיננית מניחים פלואוריד בריכוז גבוה על השיניים ובכך מסייעים לחיזוקם.                        

 

מהו איטום חריצים?

בשיניים האחוריות – החלביות והקבועות- ישנם חריצים. מבנה מחורץ זה של השן מהווה נקודת תורפה, שכן זהו מקום נוח מאוד לחיידקים ולשאריות דביקות של מזון לרבוץ בצוותא. השילוב של חיידקים ומזון על השיניים במהלך זמן ממושך יוצרים את כל התנאים המושלמים להיווצרותם של חורים באזור החריצים. לכן, על מנת למנוע היווצרות של חורים באזור זה מומלץ לבצע איטום חריצים. פעולה זו פשוטה וקלה ומבוצעת ללא הרדמה. בסוג טיפול זה מניח רופא השיניים חומר נוזלי (לבן או שקוף) על גבי החריצים ובכך מונע מהחיידקים את האפשרות לזהם אותם. טיפול זה מומלץ על שיניים אחוריות (טוחנות), חלביות וקבועות. לאחר ביצוע האיטום יהיה קל מאוד לילד לנקות אזור זה, ובכך נסייע לילד לשמור על שיניים ללא חורים. הטיפול הוכח כיעיל במניעת עששות בחריצי השיניים ומומלץ לבצעו מוקדם ככל האפשר לאחר בקיעתן של השיניים.

מה קורה אם שן חלבית נעקרה בגיל צעיר ?

לשיני חלב יש מספר תפקידים חשובים, הן משמשות את הילדים לאכילה, דיבור, אסתטיקה ועוד. בין היתר, הן שומרת מקום עבור השיניים הקבועות המתפתחות מתחת לשיניים החלביות. במידה ושן חלבית נעקרת בגיל צעיר עלול להיווצר מצב בו המרווח הקיים יצטמצם ולשן הקבועה לא יהיה מקום. במקרים מסוג זה יש להשתמש במכשיר הנקרא "שומר מקום" ונועד לעזור ולשמור על המרווח הקיים עד בקיעת השן הקבועה.

 

איך לבחור רופא שיניים לילדים?

במרפאתנו אנו פונים לילדים עם גישה מיוחדת, סבלנות, חוש הומור ואמפתיה. כל אלה הופכים את טיפולי השיניים לחוויה מהנה וחינוכית שתשאיר אצלם טעם טוב בפה, ותסייע להם לפתח הרגלי היגיינה נכונים לכל החיים.

חבלות בשיניים

חבלות שיניים יכולות להתרחש בכל יום ויום. בדרך כלל השיניים המועדות ביותר לפורענות הן השיניים הקדמיות - חלביות או קבועות. לעיתים השן נסדקת, נשברת בחלקה או כולה, נופלת או "נעלמת" בתוך החניכיים. חבלה בשיניים יכולה לגרום לא רק לבעיות אסתטיות אלא גם להשפיע על דיבור, אכילה, התפתחות השיניים הקבועות וגם על הביטחון העצמי. כיום אנו יכולים לשחזר את השיניים הפגועות בצורה כמעט מושלמת.

 

מה עלי לעשות אם לילדי נפלה שן קבועה כתוצאה מנפילה או מכה ?

יש להגיע אל רופא השיניים בהקדם (רצוי תוך 30 דקות) עם השן שנפלה. יש לדאוג שהשן תישאר לחה (ניתן לשטוף במים אבל לא בסבון ולא לשפשף לכלוכים מהשן). ככל שהשן תוחזר למקומה בהקדם סיכויי קליטתה גבוהים יותר. מומלץ להניח את השן בחלב, ולמהר אל מרפאת השיניים. אם מעבר לפגיעה בשיניים ישנם סימנים נוספים כגון- הקאות, התעלפות- יש להגיע קודם לבית החולים.

bottom of page